ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ – ,,КОПЉЕ СУДБИНЕ“ ДЕО ЈЕ СПОМЕНИКА СИБИЊАНИН ЈАНКА У ЗЕМУНУ

поделите садржај на друштвеним мрежама

- свети предмет у рукама Александра Вучића -

У току ноћи 31.07.2019.године, око oкo 01, 15 чaсoвa три мушкaрцa и дeвojкa укрaли су мaч кojи сe нaлaзиo нa спoмeнику Сибињaнин Jaнку у цeнтру Зeмунa нa Кejу Oслoбoђeњa.

Брзом реакцијом грађана и полиције сви осумњичени су приведени и против њих је након саслушања передата кривична пријава Трећем основном тужилаштву у Београду.

Приликом саслушања сви осумњичени су признали да нису имали никаква сазнања да је реч о светом предмету тј. ,,Копљу судбине“.

У акцију проналажења Копља судбине скинутог са споменика Сибињанин Јанку била је укључена и Хеликоптерска јединица МУП-а која је први пут користила тек преузети хеликоптер  Eрбaс Х-145M.

Након успешно спроведене акције полиције министар у Влади Србије Небојша Стефановић је предао Копље судбине Александру Вучићу који је том приликом изјавио: ,,Неизмерно ми је драго што је копље Светог Лонгина копљоноше коначно у мојим рукама. Као што то легенда каже, онај ко дoђe у пoсeд кoпљa кojим je прoбoдeн рaзaпeти Исус Христ имaћe мoћ нaд судбинoм цeлoгa свeтa. Особито ми је задовољство што сам након Фридриха Барбаросе, Аларика краља Визигота, Шарлемана и Др. Валтера Штајна, добио овај свети предмет“-истакао је Вучић.

У целој овој ситуацији има неке симболике јер је и мени као и једном мом претходнику чије име нико не сме да спомене, ово копље уручио доктор и то Др. Небојша Стефановић, додао је Вучић.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је обраћајући се новинарима рекао да је у разговору са аустијским канцеларом Себастијаном Курцем сазнао да је Копље судбине, нетрагом нестало из бечког музеја Weltliches Schatzkammer још пре две године, а да је посебном анализом наших стручњака за реликвије утврђено да је реч о оригиналном предмету.

Према речима Сузане Васиљевић саветнице за медије Александра Вучића, Копље судбине ће бити чувано у згради председништва док се не створе адекватни услови за премештање у Народни музеј у Београду.

Коментар поводом ове вести, затражили смо од Мирка Вранешевића председника скупштине ГО Обреновац, који нам је тим поводом рекао да је обрадован вешћу да се један тако вредан предмет нашао у рукама Александра Вучића јер сматра да је он најпозванији да га поседује. На нашу опаску да је реч о новинарској шали и измишљеној вести, Вранешевић нам је одговорио: ,,Можда ви сматрате да је то измишљена вест али ја Вас уверавам да ће време потврдити да је све то истина„.

Сматрамо да је оваквим одговором  Мирко Вранешевић оправдао титулу највећег пајаца у локалној власти.

Аутор: Јагода Смиљанић